Deze rijst met bonen is gekruid met knoflook, ui en creoolse kruiden en gekookt in kokosmelk met tijm, laurier en rode peper. Voedsel voor de ziel.
Droge bonen een nacht laten weken. De volgende ochtend het weekwater wegdoen en dan de kindneybonen in schoon water koken. Dat gaat sneller dan je denkt, een half uurtje misschien. Tussendoor een keer het kookwater wegdoen en nieuw (kokend) water toevoegen. Afgieten, uit laten lekken.
Droge bonen weken en zelf koken geeft smakelijkere bonen, bonen in een pot zijn over het algemeen slappe hap.
Verhit de olie in een ruime pan. Voeg ui, knoflook, tijm en de rode peper toe. Roerbak heel even.
Dan de rijst erdoor roeren.
Kort daarna de kokosmelk en het water. Even roeren.
En dan vrijwel meteen: laurierblad, bouillonblokje, creoolse kruiden. Roer door. Breng aan de kook, het deksel op de pan en laat op laag vuur garen. Dat kan, afhankelijk van de rijst, 20 - 40 minuten duren (af en toe checken, misschien wat water erbij)
Doe tegen het einde de bonen erbij, schep goed door, laat de bonen warm worden.
Haal de laurierbladen eruit, breng op smaak met peper uit de molen en misschien wat zout (hoeft waarschijnlijk niet).
Serveer in een schaal.
Creoolse of cajunkruiden is een mengsel van tijm, cayennepeper, ui, knoflook, oregano, paprika, peper, zout en meer.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.