Een makkelijke en ook verrukkelijke pasta met de harten van de artisjok en spek, maar dan wel guanciale. Pancetta mag ook.
Zet water op om de pasta te koken.
Verhit de olie in een stevige pan en bak de spek zachtjes uit tot het knapperig wordt. Af en toe omscheppen.
Als het water kookt: doe de pasta in het water.
Haal de spek uit de pan, hevel wat vet over in een schaaltje (dat hebben we straks nodig). Doe de artisjokkwarten in de pan en schep voorzichtig om, zodat de kwarten niet uit elkaar vallen. Houd het vuur matig.
Meng de spekjes er weer door.
Neem een kom: doe daarin de eigelen, meng dat met een fikse hoeveelheid geraspte kaas, wat peper en een snuf zout. En wat vet dat je zo-even apart hebt gehouden.
Als de pasta beetgaar is: neem een beker kookwater uit de pan waarin de pasta gaart. Hevel de pasta over uit het kookwater, naar de pan met de artisjok en spek.
Meng wat kookwater door het kaas-eimengsel, opdat het een saus wordt.
Neem de pan met de pasta, spek en artisjok van het vuur. (Of draai gewoon het vuur uit). Meng de saus er goed door. Eventueel nog een beetje kookwater erbij.
Schep op de borden, bestrooi met kaas en misschien nog een drupje olijfolie erover? Eet smakelijk!
We hebben de hoeveelheden van Gass flink aangepast, minder pasta en (veel) meer artisjokharten. Gekookte artisjokharten behoren immers tot de meest gezonde groenten, aldus dit boek. Wij hadden Italiaanse uit pot (Castellino), in olie, uitlekgewicht 150 gram. Dus 3 potten. Meer mag, hoor.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.