Een curieus Braziliaans bonengerecht met zeewier, spek, diverse specerijen en natuurlijk chocolade. Een heus mooi en bijzonder familierecept dat niet te complex is om te maken.
Doe de bonen in een ruime kom en rijkelijk water, ze nemen namelijk veel vocht op. Laat een goede nacht of langer weken. En dan afgieten.
Doe alle ingrediënten in de kom van een keukenmachine en maal het fijn, tot een pasta. (Je kan ook een staafmixer gebruiken.)
Neem een stevige pan (kasserol) met deksel. Doe de pasta die je zojuist hebt gemaakt, erin. En ook de geweekte bonen, zeewier, pancetta/spek en de Scotch bonnet of andere rode peper - of geen Spaanse/chilipeper.
Giet het water erover. Roer het door. Op laag vuur, met deksel op de pan, pakweg 1½ uur laten sudderen - kan wat langer, kan misschien korter, als de bonen gaar zijn (geen pap).
Roer ondertussen en proef. Als het heet (pittig) genoeg is, de rode peper eruit vissen.
Als de bonen gaar zijn, deksel eraf, vuur hoger en wat laten inkoken. Kwartiertje of zo.
Beter is: kook de bonen apart, in water. Dat duurt misschien een uurtje. En voeg de gekookte bonen aan de saus toe, misschien een beetje water erbij en dan even aan de kook brengen.
Vuur uit, chocola erdoor roeren. Misschien wat zout en wat Worcestersaus.
Ixta maakt o.i. hier de fout die in meer kookboeken staat. De auteurs componeren een recept dat ze niet zelf hebben gemaakt. Want bonen koken in zuur (dus bijv tomatensaus) duurt erg lang. Of dit nu sperziebonen in peul zijn, of, in dit geval, geweekte bonen.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.