We koken de vruchten van de Japanse kornoelje plat, voegen er wat smaakmakers aan toe en door goed te fileren houden we wat potjes gelei over.
Start: Doe fruit in een ruime (hogere) pan in een klein laagje water op middelhoog vuur en roer regelmatig.
Na 10 minuten: draai het vuur laag en laat sudderen. Het mooie rode fruit wordt grauw.
20 minuten na start: het is goed zacht, als je het proeft, is het geen prettig mondgevoel. Dus stamp het fruit met een stamper om meer sap eruit te krijgen en laat het nog even sudderen. Af en toe roeren.
Doe de kruiden erbij.
25 minuten na start: schep het over in een (punt)zeef boven een kom of grote maatbeker. Pers met een lepel en laat er zo veel mogelijk sap uit vloeien.
Neem een schoon kaasdoek of schone theedoek. Schep de massa daar in en wring het uit. (Misschien even wachten, want het is heet.)
1,2 kg vruchten levert zo 600 ml sap.
Doe het sap terug in de pan, doe de suiker erbij en breng het aan de kook.
Als de suiker is opgelost, de Marmello erdoor roeren. Laat koken en roer goed tot alle Marmello is opgelost.
Ondertussen heb je natuurlijk een grote pan water opgezet en daarin jampotjes en deksels in het kokende water liggen.
Vis een pot met het deksel uit het water, vul het met de jam (vrij vol), het deksel erop draaien en wegzetten. Als je wilt mag je het na het vullen meteen even keren, op het deksel plaatsen - en na een paar minuten weer goed neerzetten. (De kokendhete jam drukt dan ook op het deksel. Extra "schoon".)
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.