Tamme kastanjes kan je poffen, dat kan in de oven doen of in een pan. En de hypermoderne mens doet het in de heteluchtfriteuse (in modern Nederlands: air fryer). Of een hete;ichtoven.
We gaan de tamme kastanjes poffen in een gietijzeren (koeken)pan op middelhoog vuur.
Gebruik alleen mooie glanzende kastanjes, die strak in hun vel zitten.
Kruis de kastanjes op de kop (waar het pluimpje zit) in. Dat is nodig omdat het poffen - maar ook koken - de kastanje uit zijn vel doet barsten. Inkruisen voorkomt een exploderende zooi.
Leg de kastanjes in de (koeken)pan en verhit deze op halfhoog vuur gedurende minstens 20 minuten. Zo mogelijk een poos met het deksel er op.
Af en toe omschappen
De kastanjes zijn goed als ze van binnen zachter zijn geworden - het zal heus geen puree of zo worden.
Van het vuur af, even iets laten afkoelen en dan pellen.
In de oven? Stel de oven op 200℃ in. Leg de kastanjes op een bakplaat en rooster ze (ook) gedurende 20 minuten.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.