Kip met kweeperen is een van oorsprong Marokkaans recept en dat smaakt ook in de Lage Landen uitstekend. Het is licht zoet en hartig tegelijk, een verrukkelijke combinatie. Om je vingers bij af te likken.
Wrijf de kipdelen in met de komijnpoeder, peper en zout.
Neem een stevige pan, smelt een klontje boter en bak de kipdelen aan.
Haal ze uit de pan.
Doe wat olie in de pan en bak de pompoen, kweeperen en ui. Blus met de bouillon of het water, voeg gember, kaneelstokje, knoflook paprika- en kurkumapoeder, tomatenpuree, honing, citroen en de saffraan toe. Verwarm goed door.
Doe de kippenbouten terug in de pan, bij het pompoen-kweeperenmengsel en zet het geheel op laag vuur.
Laat tegen de anderhalf uur zachtjes stoven
Kook de couscous (regel: x gram en 2.x ml vocht) dus in 500 ml water. Klaar? Meng de peterselie en een paar druppels olijfolie er door.
Optioneel: in een droge koekenpan de amandelen "roosteren"
Serveer in een brede schaal, couscous en de kip et groenten erop. Eventueel bestrooien met de amandelen.
Was de kweeperen goed. Snijd ze met schil en al in kwarten. (Verwijder het klokhuis dus niet.)
Kook ze, zo snel mogelijk, in water met wat zout en citroensap. Gedurende 20 à 30 minuten. Niet te zacht!
Snijd dan het klokhuis eruit, snijd elk kwart nog eens doormidden en frituur ze in een laag hete olie. Nadat ze uitgelekt zijn kunnen ze bij de saus van de uien enz. (en de kipdelen).
Schil de kweeperen, snijd ze in kwarten, verwijder klokhuis.
Neem een ruime koekenpan, smelt daarin een klont boter en voeg de honing toe.
Bak (karamelliseer) de kweepeerkwarten gedurende een minuut of tien. Daarna wegzetten.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.