Deze komkommersoep is koud. Komkommer en yoghurt en dille, maar dan volgens een recept van Gordon Ramsay. En nog lekker ook.
Schil de komkommers. Trek met een dunschiller of kaasschaaf er een aantal (voor 4 personen 4 of 8) tagliatelle-achtige reepjes van.
Leg de linten in een kleine kom. (Gordon zegt de komkommers eerst in kwarten te verdelen, te ontzaden en dan wat reepjes te trekken, maar dit vind ik makkelijker. De komkommers zijn heel nog stevig. Alleen oppassen voor te brede linten.)
Halveer de komkommers en schraap er met een eetlepel de zaadlijsten uit. Wegdoen, dat spul.
Hak de komkommers in stukken. Ze worden namelijk tezamen met de yoghurt gepureerd. Desnoods in twee batches: de helft van de yoghurt en de helft van de komkommer.
Neem een fijne zeef en wrijf de komkommerpuree er met de bolle kant van een soeplepel door. Gooi de in de zeef achtergebleven prut weg.
Breng op smaak met peper en zout. En eventueel wat mierikswortelroom (zie opmerkingen). Wegzetten in de koelkast.
Een eetlepel olijfolie, wat citroensap, wat peper en zout en de gehakte dille roert u voorzichtig door de linten. Afdekken met een folie en ook wegzetten in de koelkast.
Zet kommen of soepborden ook in de koelkast.
Opdienen: doe de soep in de borden en drapeer er een of twee linten in/op. En een takje dille.
Mierikswortelroom heb ik als volgt gemaakt: een stuk mierikswortel (uit de vriezer) met watroom in de blender gedaan en dan, net als de soep, ook door een zeef gewreven. Voila, mierikswortelroom. Naar smaak bij de komkommersoep doen, maar pas op dat het niet doorslaat tot een mierikswortelsoep.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.