Een bijzondere lasagne met prei een een bechamelsaus. Gemaakt in een gietijzeren koekenpan en de gerookte kaas geeft er een bijzonder smakelijk tintje aan.
Verwarm de oven voor op 220℃
Smelt 1 eetlepel boter in de skillet op matig vuur. Doe de prei, knofloken en 1½ eetl tijmblaadjes bij. Schep goed om tot de prei gaar is. Dat duurt een minuut of zeven. (De pan zal erg vol zijn, maar het slinkt.) Breng over in een ruime kom.
Smelt de andere twee eetlepels boter in de koekenpan, ook op matig vuur. Meng de bloem (door een zeef) door de boter. Gebruik een garde, klop een minuut of zo, tot het een mooi geheel is. En dan langzaam de melk erdoor kloppen. Ga door tot het een dikke saus is.
Vuur uit en giet de saus over de prei in de kom. Doe er ¾ van de kaas bij en meng goed. Op smaak brengen met peper en zout.
Breng een ruime pan water aan de kook en kook de lasagnebladen tot ze beetgaar (al dente) zijn. Giet af.
(Als het al gaar is voordat je ze kunt gebruiken, bedruppel ze met olijfolie zodat het niet aan elkaar gaat plakken.)
Leg drie lasagnevellen over de bodem van de skillet. Ze mogen over de rand hangen.
Spreid daar een derde van het preimengsel over.
Leg drie vellen lasagne erover, haaks over de eerdere.
Doe er weer een derde van het mengsel over, weer lasagnevellen en weer mengsel.
Als laatste een laag lasagnevellen over het geheel.
Strooi de resterende kaas erover, besprenkel met wat olijflolie en schuif het de oven in.
Als het lekker bubbelt, de kaas is gesmolten en de hoeken bruin worden, is het vermoedelijk 15 minuten later .
Laat wat afkoelen, strooi er wat tijm en peterselie over.
Snijd er porties uit, leg het op de borden en serveer.
Het hangt er natuurlijk vanaf hoe groot je skillet is. De onze best groot. Dus maak in dat geval meer bechamelsaus en ook wat meer lasagnebladen. Wij hadden "slechts" twee lagen prei.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.