Mungbonen met spinazie is een verrassend smakelijk vegetarisch gerecht met deze twee groenten (wij gebruikten brave hendrik), bataat (zoete aardappel), tomaat en Indiase kruiderij.
Dit is dus even plannen: dag tevoren de mungbonen in ruim water leggen en laten weken (wij hebben een paar keer het water verschoond).
Zet de mungbonen in voldoende water op en kook ze. Dat duurt een half uur of zo, dus dit als eerste.
Hak de spinazie of brave hendrik grof.
Neem een stevige pan (kasserol) en verhit de ghee of de olie. Smoor daarin de ui, knoflook, zoete aardappel en doe de gember er ook meteen maar bij. Vuur wat lager draaien.
Dan de kruiden (kurkuma, kaneel, komijn) en schep het goed om. De peper mag er ook bij. En een klein scheutje water,
Niet lang daarna de tomaten erbij doen (als uit blik: ook wat sap). Omscheppen en misschien nog wat water erbij?
Kokosmelk mag ook.
Laat dit geheel (ook) een half uurtje sudderen. Geen deksel op de pan, want het mag niet te nat blijven. Aan de andere kant ook niet te droog en niet aan de bodem van de pan aankoeken. Dus houd het in de gaten, eventueel water erbij.
Als de mungbonen zacht beginnen te worden, kan je ze overscheppen naar de andere pan met de kokosmelk/tomaten en daar mee laten koken. Doe dan ook de spinazie of brave hendrik erbij. Schep dat goed om en laat sudderen tot de brave hendrik zacht is, net als de blokjes zoete aardappel en de mungbonen.
Breng op smaak met wat zout. En serveer.
De twee bronnen van inspiratie voor dit gerecht waren Pavani, van een Indiase receptensite en Ellen van Made by Ellen. En al kokende kijk je op de twee recepten en denkt: oh, dat kan ik er ook nog wel bij doen :-)
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.