Een wel erg verrassend smakelijke gratin. Met behalve de knolselderij en oesterzwammen ook wat aardappel, salie, knoflook en room met ei. Oh ja, een een laagje kaas erover.
Wij gebruiken een mandoline. De bron - Van Mien - zegt: een kaasschaaf kan ook.
Dunne plakken zijn hooguit ½ cm, liefst dus iets minder. Als de plakken groot qua oppervlak zijn, snijd ze dan grof wat kleiner. Dit geldt voor de knolselderij en aardappels.
Oesterzwammen scheuren makkelijk vanuit de hoed. Scheur ze in niet te dikke repen en bak ze in een pan in hete olie bruin. Je ziet: ze krimpen. Uit de pan nemen en even afkoelen.
Neem een ruime kom: giet daarin de room, doe de knoflook en salie erbij, draai er lekker wat peper over en doe er wat zout bij. Met de eieren, tot een mooie saus mixen.
Doe de aardappel- en knolselderijplakken door de room. Goed omscheppen.
Neem een ovenschaal, leg onderin een laagje plakken knolselderij en aardappels - die pak je dus uit de kom, de plakken zijn dus bezoedeld met saus.
Leg hierop een deel - de helft? - van de oesterzammen. En daarop weer een laag plakken en daarop de rest van de oesterzwammen en daarop weer een laag - de laatste laag - plakken.
Verdeel de in de kom achtergebleven saus over de ovenschaal.
En strooi daarover de kaas.
In onze oven heeft het 45 minuten op 180℃ gestaan en het was perfect!
De aangegeven hoeveelheden zijn voor 4 personen, een grote ovenschaal dus. Het recept van Van Mien vermeldt o.i. veel te grote hoeveelheden. Maar het is wel ontzettend lekker!
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.