Prachtig boerse ovenschotel met borlottibonen (kievitsbonen) en polenta. En pancetta, natuurlijk. Heerlijk.
Gedroogde bonen een nacht in voldoende koud water laten weken en dan in een dik half uur gaar koken. (Verse bonen hebben een kwartier nodig.) Afgieten. Wegzetten.
Neem een kasserol (gietijzeren pan) en verhit wat olie. Smoor daarin de ui, bleekselderij, prei en wortel. Roerbak enkele minuten en doe dan de pancetta erbij. Nog even doorbakken en vuur uit.
Doe de uitgelekte bonen erbij en de gehalveerde tomaatjes. Goed mengen.
Verhit de oven op 200o C.
Ondertussen maak je de polenta volgens de gebruiksaanwijzing. Snelkookpolenta kan ook nog een dik half uur werk kosten. Je weet het: roeren, roeren en roeren tot het los komt van de wand, dan is het goed. Van het vuur nemen. Breng op smaak met wat zout.
Meng de polenta met tweederde van het bonenmengsel en roer ook de kaas en de peterselie erdoor.
Schep over in een ingevette aardewerken ovenschaal en drapeer de rest van het bonenmengsel eroverheen.
Sprenkel nog een beetje olie erover en bak gedurende een kwartier tot het bovenop wat begint te bruinen.
Serveer
1. Wij hebben 200 gr pancetta gebruikt, flink klein gesneden overigens, kleiner dan grof.
2. Wij hebben geen cherrytomaatjes gebruikt maar een grote, verrukkelijke brandywine tomaat in stukken gesneden.
3. “Heb je fontinakaas?” vroeg ik aan de chef van de zuivelafdeling van Hanos Nijmegen.
“Dan moet ik even achter kijken,” zei hij.
“Wacht even. Wat is het voor een kaas?”
“Een bergkaas. Rauwmelkse koeienkaas uit Italië. Een harde kaas.”
“Stijl Gouda. Voldoet Remeker dan ook niet?”
“Kan. Waarvoor heb je het nodig?”
“Om door de polenta te roeren.”
“Gebruik dan lekker Remeker.”
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.