Een even verrassend als smakelijk gerecht. Savooiekool op een laagje polenta. En daarbovenop een dikke paddenstoelensaus.
Week de eekhoorntjesbrood een half uur tot uur in een kom met warm water. Knijp ze daarna uit. Maar bewaar het water.
Snijd de eekhoorntjesbrood in kleine stukjes.
Zet een pan met water voor de polenta op het vuur.
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een steelpan en fruit de knoflook een paar minuten wanneer de olie heet is. Fruit de stukjes eekhoorntjesbrood op het laatst een paar minuten mee. Let op aanbakken, dus voortdurend roeren.
Giet de tomatensaus erbij, een fikse scheut van het paddenstoelenweekwater breng op smaak met zout en laat ongeveer 15 minuten op laag vuur koken.
Verhit een pan met een scheutje olijfolie en wat peper, voeg de fijngesneden savooiekool toe en wat zout. Laat het geheel met het deksel op de pan op laag vuur 10 minuten stoven, tot de kool zacht wordt.
(De savooiekool kookt in zijn eigen vocht, maar als het te droog wordt, voeg dan een klein beetje lauw water toe.)
Na het koken moet de kool zacht zijn, maar niet uit elkaar vallen.
Kook de polenta conform instructies op het pak. Breng op smaak met een eetlepel olijfolie of een klontje boter.
Verdeel de polenta over de borden, leg de gestoofde kool in het midden en serveer met de warme tomaten- en eekhoorntjesbroodsaus erover.
Tomatensaus kan simpel zijn: kleingesneden stengel bleekselderij en gesnipperd uitje fruiten, knoflookteentje persen, tomaten, wat peper en zout. Staafmixer erop. Misschien wat gedroogde oregano erdoor. Of tijm.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.