Volgens een recept uit 1839 gemaakte pompoenbroodjes, of cakejes. Gemaakt van flespompoen (butternut squash), maismeel en gecondenseerde melk. Smaakt ouderwets lekker.
Klief de butternut squash (flespompoen) in de lengte doormidden en lepel de pitten er uit.
Schil de helften met een dunschiller en snijd in blokken. Kook ze gaar.
Afgieten, even laten uitdampen en dan pureren met een staafmixer of door een fijne passeerzeef.
Verwarm de oven voor op 200o C. Bekleed een bakblik alvast met bakpapier.
Bekleed een bakblik alvast met bakpapier.
Meet de hoeveelheid pompoenpuree af – de rest is voor de soep van morgen of zo – en meng met met de andere ingrediënten. Met dien verstande dat de gecondenseerde melk gedoseerd moet worden toegevoegd zodat een goed en ietwat stevig deeg/beslag ontstaat.
Met een eetlepel maakt u toeven op het bakpapier. Een koekje kan uit twee eetlepels bestaan. Schuif in de oven en bak gedurende een kwartier, tot ze beginnen te bruinen.
Serveer met een scheutje maple sirup erover. En het is echt lekker, maar niet te zoet.
1 quart maïsmeel = ca. 1 liter en de inhoud gewogen, betekende dit 650 gram. Dat leek al veel, maar de eerste keer houd je je aan de instructies. Een pint puree is ca. een halve liter is, nagewogen, 550 gram puree - nu hangt het er van af hoeveel water in de puree zit, maar dat wordt gecorrigeerd door de gedoseerde toevoeging van de gecondenseerde melk.
Enfin, de eerste sessie waren de koekjes/broodjes erg stevig en lagen als beton op de maag.
De tweede baksessie leverde dit aangepaste recept op. En dat is heel goed binnen te houden :-)
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.