Betrekkelijk eenvoudig te maken gerecht met (verse) kievitsbonen - nee: fagioli borlotti klinkt veel smakelijker. En met wat salie is het helemaal niet te versmaden.
Als je droge bonen gebruikt, de avond te voor in een kom met ruim voldoende water te weken leggen.
Kook de bonen in ruim water: Droge bonen moeten een nacht weken, afgieten en koken. Dat kan een half uur tot een uur duren. Verse bonen zijn in ca. tien minuten beetgaar.
Afgieten.
Zet een pan op voor het koken van de pasta.
Kies een pasta mengsel (er ligt vast wel wat in de keukenkast): wij hadden wat penne, drie keer gebroken spaghetti, paar hele dikke buizen (millerighi) en wat orzo. Let wel een beetje op de kooktijden. Dus gefaseerd in de pan doen.
Terwijl de eerste pasta in de pan gaat (bij ons was er een met 18 minuten kooktijd), bak je de spekjes uit in een klein scheutje olie. En doe er vrij snel de sjalot (of ui) bij. Als je alleen kortkokende pasta hebt, eerder beginnen met bakken.
Als dat er goed uitziet de tomaten erbij doen. Verse tomaten ontvellen en klein hakken, uit blik idem (of tussen de vingers fijnknijpen). Doe ook de knoflook erbij.
Roer goed om en laat het een tijdje sudderen zonder deksel.
Doe de salie erbij, roer om, en dan de bonen nog een tijdje mee laten pruttelen.
Giet de pasta af en meng het door de bonen-tomatensaus.
Maal er wat zwarte peper over, schep nog een keer door en serveer.
Verse tomaten ontvellen doe je zo.
De meer wit-met-rode peulen hebben bonen met tekening, als ze wat groener zijn, zijn de bonen nog zonder kievitsei-tekening. Zo vers worden ze gekookt lichtgroen en het water donker van de "verf".
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.