Dit is een van de eerste recepten voor een chocolade cake of tulband met cacaopoeder. Dankzij Van Houten, die in 1828 de manier voor het maken van cacaopoeder uitvond (het heel hard persen van cacaomassa levert poeder en cacaoboter: Van Houten bedacht de hydraulische cacaobonenpers).Er zit geen bakpoeder, gist of desem in deze tulband. Slechts tien eieren.
Verwarm de oven voor op 190° C (gasstand tussen 3 en 4). Smeer een tulbandvorm in met boter.
In een kom de bloem (zeef het), kruiden, snufje zout, cacaopoeder mengen en eventueel de couvertures. Zet apart.
In een andere kom de eigelen loskloppen.
In weer een ruime (!) vetvrije (!) andere kom de eiwitten met een garde stijfslaan. Hier mag een snufje zout bij.
Meng de eigelen door het eiwit – het krimpt dus wat in.
In een andere ruime kom de zachte boter en de suiker tot een crème mixen. Dat wordt dus stijf geheel.
Voeg de eiermassa aan de suikercrème toe, meng goed. En voeg de bloemmassa toe. Dat kan best half-half gebeuren, als u ineens alles wilt mengen, wordt het een droge boel.
Dit mengen lijkt een hopeloze zaak te worden. Meng in een richting, met een spatel. Maar uiteindelijk blijft er een behoorlijk stijf beslag over.
Doe het beslag in de tulbandvorm. Het zal ongeveer de helft vullen. En maakt u zich niet ongerust: dit rijst, net niet de pan uit.
Zet 40 à 45 minuten in de oven. Gebruik een mes of naald om te zien of de taart gaar is: prik er in en het moet droog terug komen. (Onze ervaring is dat 40 minuten nog een lekker compacte, beetje kleffe, binnenkant levert en 45 minuten een echte droge cake wordt.)
De tulband kunt u zelf bepoederen, een icing / glazuur erover doen. Enfin, verzin het maar.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.