Eliza Leslie’s Chocolade tulband (1847)

bron: The Lady’s Receipt Book uit 1847 – met dank aan ‘A Taste of History with Joyce White’

Dit is een van de eerste recepten voor een chocolade cake of tulband met cacaopoeder. Dankzij Van Houten, die in 1828 de manier voor het maken van cacaopoeder uitvond (het heel hard persen van cacaomassa levert poeder en cacaoboter: Van Houten bedacht de hydraulische cacaobonenpers).
Er zit geen bakpoeder, gist of desem in deze tulband. Slechts tien eieren.

435 gr bloem; snuffen zout; 1 theelepel geraspte nootmuskaar; 1 theelepel kaneelpoeder; 100 gram cacaopoeder (optioneel, extra: 50 gram 100% couvertures); 300 gram roomboter (zacht); 300 gram verpoederde suiker (kristalsuiker in een keukenmachine fijner malen, maar wij namen oersuiker / panela); 10 eieren, wit en geel gescheiden

Verwarm de oven voor op 190° C (gasstand tussen 3 en 4).
Smeer een tulbandvorm in met boter.

Eliza Leslie chocolade tulband - boven

Eliza Leslie chocolade tulband - profiel


In een kom de bloem (zeef het), kruiden, snufje zout, cacaopoeder mengen en eventueel de couvertures. Zet apart.
In een andere kom de eigelen loskloppen.
In weer een ruime (!) vetvrije (!) andere kom de eiwitten met een garde stijfslaan. Hier mag een snufje zout bij.
Meng de eigelen door het eiwit – het krimpt dus wat in.
In een andere ruime kom de zachte boter en de suiker tot een crème mixen. Dat wordt dus stijf geheel.
Voeg de eiermassa aan de suikercrème toe, meng goed. En voeg de bloemmassa toe. Dat kan best half-half gebeuren, als u ineens alles wilt mengen, wordt het een droge boel.

Eliza Leslie chocolade tulband - profiel aangesneden

Eliza Leslie chocolade tulband - profiel aangesneden detail


Dit mengen lijkt een hopeloze zaak te worden. Meng in een richting, met een spatel. Maar uiteindelijk blijft er een behoorlijk stijf beslag over.
Doe het beslag in de tulbandvorm. Het zal ongeveer de helft vullen. En maakt u zich niet ongerust: dit rijst, net niet de pan uit.
Zet 40 à 45 minuten in de oven. Gebruik een mes of naald om te zien of de taart gaar is: prik er in en het moet droog terug komen. (Onze ervaring is dat 40 minuten nog een lekker compacte, beetje kleffe, binnenkant levert en 45 minuten een echte droge cake wordt.)

De tulband kunt u zelf bepoederen, een icing / glazuur erover doen. Enfin, verzin het maar.

Eliza Leslie chocolade tulband - plak met hangop van schaap30 november 2014
Deze tulband was het sluitstuk van het schapendiner van vandaag. Op het bordje ligt naast de plak een quenelle van hangop van gezoete schapenyoghurt. Dat had iets zoeter gemogen, maar de taart/tulband is helemaal oké.

Plaats een reactie

Verschijnt een à twee keer per maand. Met een breed scala aan onderwerpen uit het groenere leven en lekkere recepten.

Kijk in ‘spam’ of ‘reclame’ wanneer u niet binnen een paar minuten een e-mail ontvangt.