Heerlijk venkelgerecht met penne of welke pasta dan ook. Venkel in ringen met sjalotten (of ui) bakken/smoren en mengen met pasta, pijnboompitten en dragon.
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan op middelhoog vuur. En blijf erbij! Schep het regelmatig om. En als ze beginnen te bruinen overdoen in een bakje. Wegzetten.
Zet een pan met water op. Ruim water, want pasta heeft veel kokend water nodig, anders wordt het plakzooi. (Lees dit).
Maak de venkels schoon, ontdoe ze van het lelijke buitenste blad en loof of stelen, zo dat er nog aan zit. Snijd ietwat meer van de stronk af en de rest in pakweg ½ – 1 cm dikke ringen. Verwijder uit de “onderste” ringen de kern van de stronk die er in zit.
Snijd de sjalotten ook in ringen.
Hak de dragon.
Neem een stevige pan (kasserol) en verhit daarin een scheut olie. Doe de sjalotten en venkel erin en schep om. Bak op laag tot middelhoog vuur. Al met al een kwartier. Schep regelmatig om.
Dan is het een geval van timing: als het water kookt moet de penne er in. Het is mooi als de penne gaar is en de venkel-sjalot ook goed., d.w.z. net een beetje een beet erin. Sorry, bite heet dat in nieuw-Nederlands.
Giet de penne af, schud wat uit, want er kan water in de pasta zitten. Meng de penne goed met de venkel-sjalotten. Vuur uit.
Dan de pijnboompitten en dragon erdoor scheppen. Breng op smaak met peper en zout.
Serveer met wat geraspte Parmezaanse kaas erover.
1. In het originele recept staat één mooie venkelknol. Het heeft alles met de dikte van de knol te maken. Onze zijn niet rond, wel mooi. Dus we hebben voor vier personen effectief vijf knollen gebruikt en dat leverde 800 gram gesneden venkelringen op.
2. Wij hebben sjalotten ipv ui gebruikt
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.