Mooie, rijpe verse tomaten, snijbonen in stukjes van pakweg 3 cm, rode ui en een dressing maken een verrukkelijk eenvoudige zomerse salade.
Zet een voldoende grote pan met water op en breng het aan de kook.
Ondertussen de verse (net geplukte) snijbonen ontdoen van kopje en kontje en snijd ze in stukken van pakweg 3 cm.
Kook de snijbonenstukken kort, een minuut of 7, anders wordt het slappe hap.
Afgieten en onder koud water terugkoelen (anders gaart het nog door). Laat in een vergiet uitlekken.
Snijd de tomaten in brokken en ontdoe ze van snot en pitjes. De salade mag namelijk niet te nat worden. Doe de brokken in een kom.
De dun gesneden ui, misschien een paar keer het mes erover halen, doe je ook in de kom, net als de uitgelekte snijbonen.
Maak in een aparte kom of bakje een dressing van de olie, balsamico, het citroensap en wat peper en zout. Even goed door elkaar kloppen.
Giet de dressing bij de snijbonen en tomaten. Meng goed en zet tot etenstijd weg in de koelkast.
Als het tijd is om te serveren of op borden te scheppen, dan de basilicum blaadjes - eventueel wat gescheurd - erover draperen.
Wij hebben de eerste, rijpe brandywine tomaten van dit jaar gebruikt. De eerste was bijna 400 gram. En dit is absoluut de allerlekkerste tomaat die er is.
Maar kan natuurlijk ook met andere tomaten. (Persoonlijk zou ik "verse" tomaten uit de winkel mijden, neem dan tomaten uit blik en laat die goed uitlekken.)
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.