Verdraaid lekkere kruisbessenjam, sorry, compote. Wat steranijzen meegekookt. En niet te veel suiker.
Het schonen van de kruisbessen is een k*klus. Steeltjes eraf, dat gaat nog, maar die pluimpjes (ook wel: kroontjes). Enfin, even doorzetten. Sommigen gebruiken een schaar.
Breng een pan water aan de kook met daarin een stuk of vier jampotten en deksels.
Breng de kruisbessen met de steranijzen met een beetje water aan de kook, houd het vuur laag. Kook tot alles zo'n beetje is opgengebarsten. (Wij zijn ongeduldig en helpen een beetje met een stamper.)
Men zegt dat er voldoende pectine in kruisbessen zit, dus dat geen Marmello nodig is. Hmmm. Wij voegen driekwart zakje Marmello toe - dat is voor een kg, maar water, bessen en suiker maken wel een kg. Zie gebruiksaanwijzing verpakking.
(Wij zetten er even kort de staafmixer in, lang niet alle kruisbessen zijn gepureerd, maar het geheel wordt smeuiig en lekkerder. Vinden wij.)
Haal een pot uit het kokende water, zet er een vultrechter in, en schep er jam in. Tot bijna vol. Vis het deksel uit het kokende water en draai dat er op. Keer de pot om.
Doe dit tot de jam, sorry: compote, op is.
Na een kwartier de potten weer terugdraaien. Zo is alles van binnen kokend heet geweest en is de marmelade lag houdbaar.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.