De lekkerste kruisbessenjam

Kruisbessencompote met steranijs
Voorbereiding
1 uur
Kooktijd
30 min
 

Verdraaid lekkere kruisbessenjam, sorry, compote. Wat steranijzen meegekookt. En niet te veel suiker.

Auteur: De Keuken van MergenMetz
Ingredienten
 • 750 gr kruisbessen geschoond
 • 150 gr panela (oersuiker)
 • 3 st steranijs
 • ¾-1 zakje marmello (z suiker)
Bereiding
 1. Het schonen van de kruisbessen is een k*klus. Steeltjes eraf, dat gaat nog, maar die pluimpjes (ook wel: kroontjes). Enfin, even doorzetten. Sommigen gebruiken een schaar.

 2. Breng een pan water aan de kook met daarin een stuk of vier jampotten en deksels.

 3. Breng de kruisbessen met de steranijzen met een beetje water aan de kook, houd het vuur laag. Kook tot alles zo'n beetje is opgengebarsten. (Wij zijn ongeduldig en helpen een beetje met een stamper.)

 4. Men zegt dat er voldoende pectine in kruisbessen zit, dus dat geen Marmello nodig is. Hmmm. Wij voegen driekwart zakje Marmello toe – dat is voor een kg, maar water, bessen en suiker maken wel een kg. Zie gebruiksaanwijzing verpakking.

 5. (Wij zetten er even kort de staafmixer in, lang niet alle kruisbessen zijn gepureerd, maar het geheel wordt smeuiig en lekkerder. Vinden wij.)

 6. Haal een pot uit het kokende water, zet er een vultrechter in, en schep er jam in. Tot bijna vol. Vis het deksel uit het kokende water en draai dat er op. Keer de pot om.

  Doe dit tot de jam, sorry: compote, op is.

 7. Na een kwartier de potten weer terugdraaien. Zo is alles van binnen kokend heet geweest en is de marmelade lag houdbaar.8 juli 2019
Ik heb niets met kruisbessen. Of had niets? Lastige vruchten. Ik had onze tien meter bessenstruiken al teruggebracht tot een stukje met drie stuks en voor de rest aronia’s geplant. Maar dit jaar bleek mrs. M in de kruisbessenstemming. Ze was niet van het idee te brengen. Dat betekent: ik moet er iets mee doen en Joseph de “kooi” in. Hij plukte bijna 2 kg kruisbessen. Een deel is in deze jam (sorry: compote) gegaan, een ander deel is gezeefd en dus een “sap” geworden dat in ijs is verwerkt. En het restant is met rode bessen door de sappers gegaan en zit nu in flessen. (Wat we daar mee moeten, dat zien we nog wel.)

Maar deze compote smaakt verrekte lekker. We worden nog kruisbessenfan.

2 gedachten over “De lekkerste kruisbessenjam”

  • Panela of oersuiker is ongeraffineerde rietsuiker, dus ingedroogd sap. Als je het zo proeft zou je verschil kunnen proeven, maar dat zal eerder door de textuur komen. Het maakt de gerechten wel bruiner.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Waardering