Aroniabessen zijn de aller-allergezondste bessen die er zijn. Maar zo niet te eten. Wel voor jam, gedroogd om thee van te maken en in dit gerecht. Het lijkt bizar en zo ziet het er ook uit. Zwarte bonen en bijna even grote zwarte bessen. Maar het smaakt!
De zwarte bonen week je de voorgaande nacht en kookt ze in een paar uur beetgaar. Het is lastig in te schatten hoeveel gedroogde bonen nodig is om 500 gram gekookte over te houden. Houd het eens op 327,6 gram gedroogde bonen :-)
Kook de bouillon. Doe er dan de bessen bij, vuur uit en zet weg.
Neem een stevige (gietijzeren) pan en verhit de scheut olie. Arachide heeft de voorkeur, omdat het erg heet kan worden en we gaan ui maar ook gehakt bakken.
Bak de ui, het mag een beetje bruin worden. Als het er goed uitziet de peper, knof en het gehakt erbij doen en deze laatste rul bakken. Dus zo min mogelijk klonten of balletjes gehakt. Ook het gehakt mag een beetje bruin worden en zelfs (kort) aan de bodem van de pan aanbakken.
Doe dan de tomaat en de kruiden erbij. En misschien een paar kleine scheutjes van de bouillon, waar de aronia's nog steeds in drijven. Vuur laag en een tijdje laten stoven - zonder deksel.
Op gevoel, maar na pakweg acht minuten de bonen erbij doen en omscheppen. Dan de aronia's erdoor. Niet de bouillon. Die mag weg.
Laat alles even doorwarmen, schep de koriander erdoor en klaar!
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.