Er is voldoende glutenvrij brood op de markt. Maar zelf maken is lekkerder. Dit is het recept voor glutenvrij zuurdesembrood
Doe alle ingrediënten, uitgezonderd het water, in een kom. Voeg 300 ml van het water toe en mix het. Vervolgens de overige 100 ml langzaam toevoegen. Houd de samenstelling van het deeg in de gaten. Het moet stevig zijn, niet te nat, niet droog.
Kneden is niet nodig. Dat moet alleen voor brood met gluten. En bovendien: te veel mengen maakt de desem kapot en dan kan je een plat brood verwachten.
Bedek de kom met een kaasdoek en plaats het gedurende 6 tot 12 uur op kamertemperatuur en uit de zon.
Breng het mengsel oven in de bakvorm die je gaat gebruiken. Vet de vorm tevoren in met olie.
Bedek het bakblik met het kaasdoek en laat het voor weer 6 - 12 uur rijzen.
Bak je brood in een broodbakmachien gedurende een uur.
Geen broodbakmachine: bak het in de oven op 180°C. Zet een bak water op het rek onder het brood. De stoom helpt het brood door en door te garen. Bak gedurende een uur en check daarna elke tien minuten om te zien of het klaar is.
Je kan de ingrediëntenlijst zelf veranderen zolang je de verhoudingen maar in tact laat. Je kan bijvoorbeeld de boekweitmeel vervangen door glutenvrije broodmix en voeg noten of zaden toe naar eigen inzicht en smaak.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.