Grote witte (boter)bonen in een ovenschotel met zuurkool, wat yacon en worst en dan kaas erover.
Week de witte bonen een nacht en kook ze de volgende dag met wat zout en een paar laurierblaadjes in een uur of iets meer gaar - niet tè gaar! Afgieten, onder koud water spoelen (om doorgaren te voorkomen) en uit laten lekken.
Verwarm de oven voor op 200° C
Knijp de zuurkool uit en doe die in een grote kom.
Ondertussen de ui in een koekenpan smoren / glazig bakken.
In principe nemen alleen de tomaten en hakken die grof. Het sap mag ook worden gebruikt, maar waak voor een natte massa. Meng de stukjes tomaat met de zuurkool en de witte bonen.
Als de ui is afgekoeld, meng dat, de yaconblokjes, een grote lepel grove mosterd en de worst er ook doorheen.
Verdeel alles in een ovenschaal en druk wat aan. Bestrooi met vers geraspte kaas en schuif een twintig minuten in de oven, tot de bovenkant mooi bruint.
Wij gebruiken 's zomers alleen rijpe tomaten van eigen teelt. Anders biologische tomaten uit blik. Daar zitten veel meer vitaminen en gezonde stoffen dan in tomaten uit de winkel. Die laatste worden namelijk onrijp geplukt. Ze worden dan nog wel rood, maar de voedingswaarde blijft laag. Tomaten in blik worden rijp geplukt en meteen verwerkt. Aldus Jo Robinson in Eating on the Wild Side.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.