Volkoren noedels en geplette, in dunne reepjes gesneden rauwe courgette in een dressing van tahini en sechuan peper (en veel knoflook)
De sechuanpeperkorrels in een vijzel zeer fijn malen, vermoedelijk blijft er wat schil over. Maakt niet uit.
Zet een pan water op, om straks de noedels te koken.
In een sauspannetje/steelpan, de olie langzaam verhitten met daarin de gesnipperde sjalot, de sechuanpeper, chilivlokken, het komijnzaad en de knoflook. Roer goed door elkaar en breng zachtjes aan de kook. Laat een minuut of vijf koken, tot de knof niet meer rauw is. Vuur uit en wat laten afkoelen.
Plet de courgette. Tik erop met een deegroller of zo. Er moeten wat deuken ontstaan. (Zie opmerking hieronder.) Enfin, de stukken in lucifers snijden. En ook hier is de mandoline een uitkomst.
Doe de courgette in een kom en meng het met een deel van de sechuanolie. Doe er de azijn bij en een snuf zout. Schep goed om. De grap van het pletten van de courgette is dat er scheurtjes in het vruchtvlees zitten, waar de saus goed in kan trekken. Dus even laten staan mag.
Kookt het water? Kook dan de noedels volgens de aanwijzing. Boekweitnoedels duren een minuut of vijf.
De noedels afgieten en rijkelijk onder koud water terugkoelen. Goed laten uitlekken.
Doe de sojasaus bij de pepersaus die nog in het pannetje zit. Meng er ook de tahini door.
Doe de uitgelekte noedels terug in de pan. Doe ongeveer de helft van de rauwe courgettestaafjes erdoor. Meng goed. Meng daarna de tahinisaus erdoor. In deze volgorde wordt het een iets minder plakkerig geheel. (Anders "lijmt" de tahini de noedels aan elkaar en wordt het mengen met courgette lastiger.)
Schep op de borden, verdeel de rest van de courgettestaafjes die nog in de kom zitten, over de borden en bestrooi met sesamzaad.
Eet zeer smakelijk!
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.