Verrukkelijke, ietwat zoet-hartige salade. Weinig woorden aan toe te voegen, anders dan de titel.
Snijd de courgettes in de lengte in vieren of zessen. Als ze te lang zijn, nog eens overdwars doorsnijden. Als ze ietwat groot zijn, dan binnenste sponzige (waar het zaad zit) wegsnijden. We gaan alleen voor mooi vruchtvlees. Leg ze, met zout bestrooid, in een vergiet. (Zout onttrekt het vocht en maakt de courgettes zoeter.)
Zet de rozijnen in een bakje warm water.
Spoel de courgetterepen af, droog ze met een schone theedoek
Verhit de olijfolie in een pan en laat de ui zachtjes bakken, tot ze goudkleurig is en zoet begint te ruiken. Roer om de 5 minuten even om. Van het vuur nemen en de ui laten uitlekken. Vang de olijfolie op.
Verhit de pan met de opgevangen olijfolie erin. Als de olie heet is, de courgettes erin doen. Omscheppen en bakken. Ga door tot de groente zacht is, maar niet papperig.
Giet de rozijnen af en doe ze erbij. Net als de pijnboompitten en ui. Proef en breng op smaak met peper (en heel misschien nog wat zout).
Mag ook met krenten en gewone ui. Dat deden wij de laatste keer en het blijft erg lekker.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.