Courgettes met rozijnen en pijnboompitten

Courgettes met rozijnen en pijnboompitten
Voorbereiding
15 min
Kooktijd
20 min
 

Verrukkelijke, ietwat zoet-hartige salade. Weinig woorden aan toe te voegen, anders dan de titel.

Gang: Bijgerecht
Keuken: Internationaal
Voor: 4 Personen
Auteur: bron: Moro
Ingredienten
 • 1 kg courgettes – kleine tot middelmaat gewassen, uiteinden gekapt
 • 3-4 eetl olijfolie extra vierge
 • 1 gr Spaanse ui in dunne plakjes
 • 75 gr rozijnen geweekt
 • 3 eetl pijnboompitten licht geroosterd in droge koekenpan
 • peper & zout
Bereiding
Doe dit 's morgens
 1. Snijd de courgettes in de lengte in vieren of zessen. Als ze te lang zijn, nog eens overdwars doorsnijden. Als ze ietwat groot zijn, dan binnenste sponzige (waar het zaad zit) wegsnijden. We gaan alleen voor mooi vruchtvlees. Leg ze, met zout bestrooid, in een vergiet. (Zout onttrekt het vocht en maakt de courgettes zoeter.)

 2. Zet de rozijnen in een bakje warm water.

Doe dit later
 1. Spoel de courgetterepen af, droog ze met een schone theedoek

 2. Verhit de olijfolie in een pan en laat de ui zachtjes bakken, tot ze goudkleurig is en zoet begint te ruiken. Roer om de 5 minuten even om. Van het vuur nemen en de ui laten uitlekken. Vang de olijfolie op.

 3. Verhit de pan met de opgevangen olijfolie erin. Als de olie heet is, de courgettes erin doen. Omscheppen en bakken. Ga door tot de groente zacht is, maar niet papperig.

 4. Giet de rozijnen af en doe ze erbij. Net als de pijnboompitten en ui. Proef en breng op smaak met peper (en heel misschien nog wat zout).

Opmerkingen

Mag ook met krenten en gewone ui. Dat deden wij de laatste keer en het blijft erg lekker.


Zomer 2007
Ik heb deze gemaakt en het was lekker, zo heb ik geschreven in december 2007, toen het recept werd ingevoerd.

10 augustus 2020
Het is bloedje heet, een graad of 36. Genoeg courgettes en om de vernieuwde website weer helemaal op orde te krijgen, hermaak ik oude recepten die nog geen foto hebben, of geheel verouderde lay-out hebben. In 2007 moest je blij zijn met een thumbnail van 100×100, nu is het 1500×1500. Foto’s mochten absoluut niet breder dan 300. Nu? Alles kan.
“Deze mag je wel eens maken als we gasten hebben,” zei mrs. M. En zo is het. Ik had vanmiddag in de sauna – sorry: keuken – ook Courgettes met tomaten en basilicum en komkommersalade met pompoenpitten gemaakt. Mrs. M was ergens bij Tiel met de kleinkinderen zwemmen. Anneke en Tjerk waren over uit Portugal en hadden daar een huis gewoningruild.

Plaats een reactie

Waardering