Een ovenschotel met erin wat de titel zegt: spinazie (of snijbiet), courgette en gehakt. Uiterst smakelijk, geen pasta of wat dan ook, dus goed voor hen die 'low carb' wensen.
Verwarm de oven voor op 200° C
Qua spinazie is het even lastig. Van gewone, verse, kleinbladige spinazie heb je bijna een kilo nodig om een pond over te houden. Van Nieuw-Zeelandse minder, maar toch een fikse hoeveelheid.
Kook het enkele minuten, afgieten (evt. even onder koud water om nagaren te voorkomen) en uit laten lekken.
Bak de spekjes uit op laag vuur, dat duurt wel eventjes. Het hoeft niet helemaal uitgebakken te zijn, want...
Doe er dan ook het gehakt bij en bak dit rul bruin. Neem dat uit de pan en over in een ruime kom.
Neem een ovenschaal. Leg onderin de paar eetlepels tomatensaus/pastasaus. Bedek dat met plakken courgette. Één laag, mooi gesloten, is voldoende. (Misschien hier en daar wat overlappend om grote gaten te voorkomen.)
Knijp de spinazie uit. Dat wordt een klomp. Hak het fijn. En verkruimel het (bijv tussen de handen wrijvend) bij en door het gehakt-met-spekjes. Meng de ricotta en het ei erdoor. Het wordt een dikke brij. Breng op smaak met wat peper.
Schep de brij over de courgetteplakken. Lepel voor lepel en rustig aan, want anders wordt het een zooitje. Strijk glad.
Leg plakken courgette erop.
Bestrooi met vers geraspte Parmezaanse kaas.
Schuif 20 à 30 minuten in de oven.
Geen ui, geen knoflook, geen zout - als het goed is, is de spek al zout genoeg. En dan nog kaas erover....
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.