Uitstekende stoof met schapenvlees! Helemaal winters of einde-winter. Met koolraap, prei, winterwortel, knoflook en bleekselderij. En gort. Vlees van schapen is niet vies, sterker nog, dat van schoonebeekers of zwartbles schapen is zachter van smaak dan mening lamsvlees.
Neem een grote stevige (gietijzeren) pan. Verhit de olie en terwijl dit gebeurt de brokken schapenvlees door de bloem wentelen of omgekeerd – de bloem over het vlees strooien en alles goed omscheppen.
Bak de brokken vlees in porties bruinig. Draai het vuur lager.
Voeg de boter toe en dan de bleekselderij, preiringen, wortels, aardappels, koolraap en knoflook. Schep goed om en bak eventjes tot het wat bruint.
Doe dan de bouillon er bij en de wortelsap. En de rozemarijn en tijm. Bijna klaar!
Zet in de oven gedurende pakweg 2 – 2½ uur, op laag vuur of petroleumstel korter. Simpel even testen of het vlees bijna zacht en gaar is.
Roer de gort er door (dus niet het weekwater) en laat nog een half uur stoven. De gort neemt ook vocht op en het wordt, als het goed is, een dik en ietwat kleverige massa.
Schep op. Serveer eventueel met een stuk brood, maar dat hoeft niet.
1) Wortelsap gemaakt met een blender en een aantal wortels, wat water en een half groentenbouillonblokje
2) Het originele recept spreekt over kruimige aardappels; stevige zijn beter
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.