Een goddelijke stoof van schapenvlees met aubergines. En amandelen. En gedroogde abrikozen en nog veel meer smaakmakers. Dit is genieten!
Slow Cooking: als je om pakweg 15:00 uur begint, heb je om 19:00 een fraai gerecht. Voor dit en andere langzaam-aan-garen-gerechten gebruiken we een oud petroleumstel. Met moderne groene brandstof: Zibro bio van koolzaad- en zonnebloemolie.
Snijd de aubergines in blokken, bestrooi ze met zout en zet weg in een vergiet in een kom. (Zout onttrekt vocht aan het vruchtvlees.)
Neem een grote kasserol (dat ding op het petroleumstelletje, bijvoorbeeld) en bak daarin, in wat olijfolie, de brokken schapenvlees bruin. Neem ze uit de pan. Wegzetten.
Smoor in de in de pan achtergebleven olie (evt. een scheutje erbij) de ui, bleekselderij en knoflook en prei glazig.
Ondertussen maal je de kruiden in een vijzel fijn. Roer deze door de groenten en bak nog even.
Doe de tomaten met hun vocht erbij (bliktomaten knijpen we door de vingers fijn) en roer door.
Laat ca. een half uur tot drie kwartier stoven, indikken, tot het een mooie, dikke saus is. (We zijn dan, al met al, minstens een uur verder.)
Voeg het vlees toe. Schep het erdoor en voeg bouillon (fond) toe, tot het allemaal netjes net onder staat. Zet op zeer laag vuur weg. Zie ons petroleumstel. Of in een oven op pakweg 120o C.Laat een ca. een uur heel zachtjes stoven. (Nu zijn wel toch al wel twee uur op streek.)
Spoel de auberginebrokken af en dep ze droog. Bak ze in een andere stevige pan in wat olijfolie bruin.
Neem de auberginebrokken uit de pan, doe ze bij de schapenstoof. Net als de amandelen en gedroogde abrikozen. Laat nog een uur of langer stoven. Het moet een mooi harmonieus zacht geheel worden van aubergine en schapenvlees.
Drie uren of meer, en het kan worden opgediend.
Breng met peper en zout op smaak. Roer het fijngehakte korianderblad erdoor en laat nog even staan om de smaken te vermengen. Wij hebben het geserveerd met couscous.
1) We hebben veel eigen tomaten gebruikt (brandywine, stakeless) in plaats van blikken.
2) Scheutje azijn er voor de zekerheid bij gedaan. Zuur maakt vlees zachter en tja, met een aantal eters op de stoep is wat versnelling misschien gewenst. Zonder azijn zal het waarschijnlijk ook goed zijn gekomen.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.