Een uitermate smakelijk vegetarisch gerecht met witte bonen. De kruiden en lekker aangebakken ui en knoflook geven het een diepere smaak.
Wij gebruiken altijd (eigen) droge bonen. Zet de avond tevoren de bonen in een bak met ruim water.
Kook de bonen (bijna) gaar. Dat duurt misschien een half uurtje. Afgieten, evt koud water erover om doorgaren te voorkomen. Uit laten lekken en bewaren.
Neem een stevige (gietijzeren) koekenpan. Verhit een scheut olie en bak de halve uiringen mooi bruin. Dus vuur niet te hoog. Dat duurt een minuut of vijf, blijf erbij. Zijn ze mooi bruin? Dan de helft ervan overhevelen op een bord. Strooi er een pietsie zout over.
Giet nog een beetje olie in de pan en doe dan de knoflook, rozemarijn en pepervlokken bij de ui en roerbak tot de knoffen lichtbruin worden. Dat is weer vijf minuten.
En dan de bonen en tomaat erbij. En een scheutje water. En een beetje zout. Roer alles mooi door elkaar en laat zachtjes sudderen op middelmatig vuur. Een kwartiertje. Het wordt dan wat dikker.
Klaar. Althans: nu de peterselie en citroenrasp erdoor roeren en op de borden scheppen. Drapeer er wat van de ui, die je had bewaard, over. Eet smakelijk!
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.