Spruitjes, schorseneren en aardappel. Oftewel: garniture à la maraîchère. Gaat goed bij groot vlees, maar is ook een lekker groentegerecht voor niet-carnivoren.
Dikke schorseneren mogen in de lengte worden gekliefd, zodat ze allemaal gelijk garen.
Maak eerst de velouté. En maak deze ietsje dikker, door wat in te koken. (Of desnoods met wat maizena te binden.) Het moet wel een vloeiende saus zijn.
De aardappels hebben pakweg 15 à 20 minuten kooktijd nodig.
Schorseneren hooguit 10 minuten.
Spruitjes enkele minuten (tot ze gaan ruiken, liever net niet).
Zet de aardappelen op in een laagje water. Als ze een minuut of 9 à10 koken, de schorseneren erbij doen. En gelijktijdig de spruitjes in een laagje water in een andere pan aan de kook brengen.
Giet de spruitjes door een zeef of vergiet af. Laat dit even in de pan hangen.
Test een stukje schorseneer: als die beetgaar is (dus stevig) is het goed.
Afgieten - dat deden wij over de spruiten, dan zijn de drie groenten meteen bij elkaar.
Meng in een kom of schaal de groenten met wat velouté. Het moet er niet in zwemmen. Geen lepels erover of erbij.
Schep op de borden.
Een uitstekende smaakcombinatie, dat heeft meneer Escoffier goed genoteerd. En het is toegestaan de hoeveelheid groenten te variëren. En misschien andere groenten te nemen. Maar spruitjes met schorseneren is wel erg lekker en leuk.
Dit is als bijgerecht voor vier personen genoeg, als deel van de hoofdmaaltijd voor twee.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.