Velouté

Simpele groentevelouté

Een saus, een gebonden romige soep van groentebouillon, eigeel en room dat als basis in veel gerechten kan worden gebruikt.

Keuken: Nederlands
Ingredienten
  • ½ ltr groentebouillon, lauwwarm (dus enigszins afgekoeld)
  • 2 st eigeel
  • 2 dl room of gesmolten roomboter
Bereiding
  1. Neem twee eigelen en klop deze glad en voeg 2 dl room toe. Meng goed. (Of geen room, maar bijv. gesmolten – niet hete – roomboter.) Dit is een zgn. liaison.

  2. Roer eerst een soeplepel bouillon door de liaison.

  3. Voeg het geheel langzaam en al kloppende door de groentebouillon – deze mag niet te heet zijn, anders schift het. Als het goed gemengd is, maar het aan de kook worden gebracht om wat in- of aan te dikken.

  4. Wat blijft is een dunne saus of een licht gebonden soep.


15 december 2008
Dit is een met eigeel en room gebonden soep. Je kunt dus van allerlei soepen een velouté maken, mits het gezeefde of gefilterde soepen zijn. (Dus geen brokken groenten, vlees of iets als vermicelli erin.)

17 januari 2023
In 2008 maakte ik de schorseneren met spruitjes, daarin wordt verwezen naar een groentevelouté. Dit recept dus. Vandaag gemaakt en het origineel was met een liter groentebouillon, dat is nu teruggebracht naar een halve liter, om een wat dikkere soep/saus te krijgen. Maar dat kan je verder zelf besluiten. (En nu een foto erbij.)

Plaats een reactie

Waardering