Betrekkelijk eenvoudige, doch uiterst smakelijk taartje van rode biet en rode ui. Met een bodem van bladerdeeg.
Wij werken met grote vellen bladerdeeg, maar anders neem je vier kleine. Daarvan maak je, als ze ontdooit zijn een grote door ze òf aan elkaar te kneden of op elkaar te leggen en plat uit te rollen.
Als je bieten uit je eigen moestuin haalt, weet dan dat ze wel een uur of langer moeten koken.
Verwarm de oven voor op 200o C
Smoor de ringen rode ui in een pannetje met wat olijfolie, tot ze glazig zijn.
Doe er een fikse scheut balsamico-azijn bij en suiker. Roer door en laat nog een tijdje op laag vuur garen, tot het geheel dik is. Dat duurt wel even (half uur of langer), dus begin met het maken van de confituur.
Als ze klaar is: vuur uit en wat laten afkoelen.
Snijd de bieten in plakken van ca ½ cm dik. Dat is: niet tè dun en niet te dik.
Neem een taartvorm, bij voorkeur anti-aanbak en anders wellicht de bodem met bakpapier bekleden. Smeer wat olijfolie over de bodem. Spreid voorzichtig en losjes de uienconfituur.
Leg daarop, dakpansgewijs, de plakken rode biet.
Leg daarover de plak deeg: iets groter dan de taart en dan de randen wat ingestopt.
Bak gedurende 30 minuten. Als de taart klaar is: omkieperen op een plank of bord. Iets laten afkoelen en verkruimel de feta erover.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.