Tarte tatin van biet en rode uienconfituur

Bron: Sabina kookt
3 fikse rode bieten (6-8 cm doorsnee), gekookt; 2 à 3 rode uien, in dunne ringen gesneden; olijfolie; balsamico-azijn; feta; bruine suiker of oersuiker; bladerdeeg

Wij werken met grote vellen bladerdeeg, maar anders neemt u vier kleine. Daarvan maakt u, als ze ontdooit zijn een grote door ze òf aan elkaar te kneden of op elkaar te leggen en plat uit te rollen.

Als u bieten uit uw eigen moestuin haalt, weet u dat ze wel een uur of langer moeten koken.

Verwarm de oven voor op 200o Celsius.

Tarte tatin van biet en rode uienconfituur - confituur.jpg

Smoor de ringen rode ui in een pannetje met wat olijfolie, tot ze glazig zijn. Doe er een fikse scheut balsamico-azijn bij en suiker. Roer door en laat nog een tijdje op laag vuur garen, tot het geheel dik is. Dat duurt wel even (half uur of langer), dus begin met het maken van de confituur.
Als ze klaar is: vuur uit en wat laten afkoelen.

Snijd de bieten in plakken van ca ½ cm dik. Dat is: niet tè dun en niet te dik.

Tarte tatin van biet en rode uienconfituur - taart zonder feta.jpg

Neem een taartvorm, bij voorkeur anti-aanbak en anders wellicht de bodem met bakpapier bekleden. Smeer wat olijfolie over de bodem. Verspreid voorzichtig en losjes de uienconfituur. Leg daarop, dakpansgewijs, de plakken rode biet.
Leg daarover de plak deeg: iets groter dan de taart en dan de randen wat ingestopt.
 

Bak gedurende 30 minuten. Als de taart klaar is: omkieperen op een plank of bord. Iets laten afkoelen en verkruimel de feta erover.

3 oktober 2013
Een rommeldag vandaag. Allerlei betrekkelijk makkelijke gerechten gemaakt die nog op mijn "lijstje" stonden. Veelal kook ik met Smaakvrienden en soms zie je een recept waarvan je denkt: "Verdraaid, dat oogt makkelijk en lekker." En dat is het ook.

OPMERKINGEN
Geen

Plaats een reactie