Leuk en snel te maken pastagerecht met palmkool (cavolo nero) – of andere bladkool, zoals boerenkool. En daar lekker wat pittige harissa door.
Breng een pan water aan de kook.
Maak ondertussen knoflookpasta. Dat kan met wat zout in een vijzel. Dat kan ook als volgt: strooi wat zout over de gepelde teen knoflook. Plet het met een keukenmes. Hak. Plet. Hak. Enzovoorts. (Of zie opmerking hieronder.)
Neem een kom en meng de knoflookpasta, harissa en olijfolie. Zet apart.
Voeg wat zout aan het kokende water toe en doe de pasta er in. Kook volgens de aanwijzingen op de verpakking. Net voor de pasta gaar is de kool erbij doen. Een minuutje of wat meekoken, afgieten in een vergiet en even apart zetten.
Verhit de helft van de harissa-saus in de lege pastapan. Doe de pasta met kool erbij, net als de pijnboompitten, olijven en citroenrasp. Roer boven laag vuur gedurende een minuut of wat. Serveer op borden en bedruip met wat harissasaus.
1. Olijven halveren. Heel mag. Half is misschien leuker.
2. Citroenrasp geeft het iets fris, maar ook een bittertje. Dun raspen. Gebruik een zesteur.
3. Wat een moeilijk gedoe met die knoflook: gewoon een pers gebruiken en dan nog wat vijzelen met wat zout.
4. We hadden van harissa-poeder een sausje gemaakt. Het was minder pittig dan ik had verwacht. Dus er mag wel wat meer bij, zodat het een pasta is.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.