Harissa spaghettini

bron: 101 Cookbooks
(Voor 2 personen:) 200 gr volkoren spaghettini (of andere volkorenpasta); 1 bos cavolo nero (of boerenkool), in hapklare stukken gescheurd; 8 eetl pijnboompitten, geroosterd; 1 citroen, alleen rasp; 10-20 zwarte olijven, ontpit; 2 eetl harissa (pasta); 4 eetl olijfolie; 3 tenen knoflook, gepeld; zout

Breng een pan water aan de kook. Maak ondertussen knoflookpasta. Dat kan met wat zout in een vijzel. Dat kan ook als volgt: strooi wat zout over de gepelde teen knoflook. Plet het met een keukenmes. Hak. Plet. Hak. Enzovoorts.

Neem een kom en meng de knoflookpasta, harissa en olijfolie. Zet apart.

Voeg wat zout aan het kokende water toe en doe de pasta er in. Kook volgens de aanwijzingen op de verpakking. Net voor de pasta gaar is de kool erbij doen. Een minuutje of wat meekoken, afgieten in een vergiet en even apart zetten.

Verhit de helft van de harissa-saus in de lege pastapan. Doe de pasta met kool erbij, net als de pijnboompitten, olijven en citroenrasp.
Roer boven laag vuur gedurende een minuut of wat. Serveer op borden en bedruip met wat harissa-saus.

1 oktober 2008
Over een paar dagen komt Mirte met een kudde leeftijdsgenoten haar verjaardag vieren. Of ik een leuk maal wil samenstellen. Vegetarisch. Dit is een van de gerechten. Vanavond proberen we het.
"Lekker," zegt Marijke. "Maar ik weet niet of de kinderen dit lusten."
"Hé, kinderen? Het zijn volwassenen, hoor. Vierentwintig en ouder. Die ontwikkelen smaak."

17 oktober 2009
Weer gemaakt. En nu een foto gemaakt. Jolien at mee. Zij is eenentwintig en de "bijna-kampioen wielrennen bij de dames in Nederland". Ze eet dus graag en veel pasta. Dit had ze nog niet gehad en goddank, ook een eenentwintigjarige vindt het lekker.

OPMERKINGEN
1.   Olijven halveren. Heel mag. Half is misschien leuker.
2.   Citroenrasp geeft het iets fris, maar ook een bittertje. Dun raspen. Gebruik een zesteur.
3.   Wat een moeilijk gedoe met die knoflook: gewoon een pers gebruiken en dan nog wat vijzelen met wat zout.
4.   Ik had van harissa-poeder een sausje gemaakt. Het was minder pittig dan ik had verwacht. Dus er mag wel wat meer bij, zodat het een pasta is.

Plaats een reactie