Gratin van aardappel, aardpeer en artisjokharten. Aardpeer is winter. Artisjok is zomer. Dus die artisjokharten komen uit pot of blik. Een en ander bestreken met roomboter en bestrooid met fijngehakte peterselie. Een zeer smakelijke schotel.
Oven op 200o C voorverwarmen.
Artisjokharten in de lengte in tweeën of drieën snijden. Aardperen goed schoonmaken, niet schillen.
Aardperen en de aardappelen in (zeer) dunne plakken snijden. Een beetje aardperen en ongeveer de helft van de aardappelen apart houden.
De saus maken van de melk, room, geperste knoflook, peper en zout. Kook het wat in.
Vet de ovenschaal in. Leg de helft van de aardappelschijven, de aardpeerschijven en de artisjokblokjes in de schaal. De saus erover gieten.
De apart gehouden aardappel- en aardpeerschijven erover verdelen.
Bestrijk dit met de helft van de vloeibare boter. Afdekken met aluminiumfolie.
Zet de schaal ca. 40 minuten in de onderste helft van de oven. Haal de schaal eruit, verwijder de aluminiumfolie, verhoog de oventemperatuur tot 230o C, bestrijk de bovenlaag van de schotel (weer) met de rest van de vloeibare boter en zet deze 10 a 15 minuten terug in de bovenste helft van de oven om te gratineren.
Eruit halen en strooi de fijngehakte peterselie erover.
1. We hadden de aardappels, rosevals (stevig), voorgekookt en daarna in plakken. De aardperen zijn heel dun gesneden op een mandoline, rauw in de schotel gegaan.
Daarom hebben we het niet eerst onder alu-folie in de oven gehad.
2. De room en melk een tijdje inkoken. Op het laatst geperste knoflook erbij doen en als het van het vuur is fijngehakte peterselie (deden wij in de saus).
3. Wij hebben de bovenlaag van schijfjes aardappel bestreken met eigeel.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.