Aardappel-artisjok-aardpeergratin

Herkomst: Webkoch.de (Duits)

ca. 315 gr artisjokharten (uit blik); 400 gr. aardperen; 400 gr. aardappels, geschild; 3 dl. melk; 2 dl. room; 1 teen knoflook, geperst; peper; zout; boter, vloeibaar opgewarmd; peterselie, fijngehakt

Aardappel-artisjok-aardpeergratin - breedOven op 200o C voorverwarmen.

Artisjokharten in de lengte in tweeën of driegen snijden. Aardperen goed schoonmaken, niet schillen. Deze en de aardappelen in (zeer) dunne plakken snijden. Een beetje aardperen en ongeveer de helft van de aardappelen apart houden. 
De saus maken van de melk, room, geperste knoflook, peper en zout. Kook het wat in.
Vet de ovenschaal in. Leg de helft van de aardappelschijven, de aardpeerschijven en de artisjokblokjes in de schaal. De saus erover gieten. De apart gehouden aardappel- en aardpeerschijven erover verdelen. Bestrijk dit met de helft van de vloeibare boter. Afdekken met aluminiumfolie. 
Aardappel-artisjok-aardpeergratin - bordZet de schaal ca. 40 minuten in de onderste helft van de oven. Haal de schaal eruit, verwijder de aluminiumfolie, verhoog de oventemperatuur tot 230o C, bestrijk de bovenlaag van de schotel (weer) met de rest van de vloeibare boter en zet deze 10 a 15 minuten terug in de bovenste helft van de oven om te gratineren.
Eruit halen en strooi de fijngehakte peterselie erover.


25 maart 2016
Qua groenten resten ons nog twee bieten, redelijk wat aardperen en een bos(je) schorseneren. En aardappelen. Dit recept bivakkeerde met het labeltje ‘nog niet gemaakt’ sedert 1 december 2007 op onze website. Hoogste tijd! En dat hadden we eerder moeten doen.
En het wordt nog beter als je bedenkt dat ingemaakte artisjok, volgens dit boek, uiterst voedzaam is.

OPMERKINGEN
1. We hadden de aardappels, rosevals (stevig), voorgekookt en daarna in plakken. De aardperen zijn heel dun gesneden op een mandoline, rauw in de schotel gegaan.
Daarom hebben we het niet eerst onder alu-folie in de oven gehad.

2. De room (kookroom) en melk een tijdje inkoken. Op het laatst geperste knoflook erbij doen en als het van het vuur is fijngehakte peterselie (deden wij in de saus).
3. Wij hebben de bovenlaag van schijfjes aardappel bestreken met eigeel.

Plaats een reactie