Op basis van het onvolprezen en enig echte kookboek Smaakvrienden ontstond deze lauwwarme salade van spruitjes met markeel en rijst, En wat peterselie. Niet te versmaden.
Kook de rijst in de aangegeven tijd gaar, met een beetje zout en, naar wens, de kurkuma in het kookwater. (Wij hebben rijst die pakweg 45 minuten nodig heeft en koken tien minuten en dan gaat het de hooikist in - tegenwoordig ecostoof.) Uitgekookt? Zet apart.
De knoflook minstens tien minuten tevoren pellen en fijnhakken (lees dit boek).
Kook de spruitjes kort (dikke spruiten met een mesje een kruis in de ‘steel’). Hooguit vijf minuten en dan afgieten.
Verhit de olie in een kasserol (gietijzeren pan) of wok. Bak de sjalot hard, dat mag dus best wel bruinen.
Doe de uitgelekte spruiten erbij en de knoflook.
Omscheppen en eventjes roerbakken. Dan de rijst erdoorheen.
Goed omscheppen en warm laten worden. Doe op dit punt misschien al wat peper erdoorheen. Dan de peterselie – weer omscheppen.
En op het laatst de vis – voorzichtig omscheppen, zodat er nog wat stukken overblijven. De vis is al zout, maar misschien wil je nog wat zout toevoegen.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.