Lauwwarme salade van spruitjes met makreel

Inspiratie: Smaakvrienden

300 gr bruine rijst; (optioneel: 1 theel kurkuma); scheut olijfolie; 4 tenen knoflook, fijngehakt; 6 sjalotten, niet tè fijngehakt; 400 gr spruitjes, schoongemaakt; bosje echte (platte) peterselie, blad fijngesneden; 2 gerookte makrelen (of 4 helften), in redelijke brokken; peper en zout naar smaak

Onze onvolprezen kokende vriendin Edith Dourleijn en haar partner Roy zijn primo 2014 naar de VS vertrokken. Vanuit San Fransisco blogt Edie rustig verder; niet voor pakweg 30 miljoen Nederlands sprekend en -lezenden, maar nu voor 316 miljoen Amerikanen en de rest van de Engels lezende wereld. Zie hier haar recept van spruitjes met ansjovis. In het Engels natuurlijk.

Lauwwarme salade van spruitjes met makreel 1Kook de rijst in de aangegeven tijd gaar, met een beetje zout en, naar wens, de kurkuma in het kookwater. (Wij hebben rijst die pakweg 45 minuten nodig heeft.) Uitgekookt? Zet apart.

De knoflook minstens tien minuten tevoren pellen en fijnhakken (lees dit boek). Kook de spruitjes kort (dikke spruiten met een mesje een kruis in de ‘steel’). Hooguit vijf minuten en dan afgieten.

Verhit de olie in een kasserol (gietijzeren pan) of wok. Bak de sjalot hard, dat mag dus best wel bruinen. Doe de uitgelekte spruiten erbij en de knoflook. Omscheppen en eventjes roerbakken. Dan de rijst erdoorheen. Goed omscheppen en warm laten worden. Doe op dit punt misschien al wat peper erdoorheen. Dan de peterselie – weer omscheppen. En op het laatst de vis – voorzichtig omscheppen, zodat er nog wat stukken overblijven. De vis is al zout, maar misschien wilt u nog wat zout toevoegen.


12 januari 2015
Lauwwarme salade van spruitjes met makreel 3Daar heb je weer zoiets. Daarom staat Smaakvrienden altijd open op ons aanrecht. Het is het enig echte kookboek.

Mrs. M gaat sporten vanavond. Ik zei: “Spruitjes?” Zij zei: “Iets met rijst?”
Voor die combi heb ik geen recept-uit-voorraad. Maar er lag nog wel al eventjes wat gerookte makreel in de koelkast.
Smaakvrienden zegt dat ‘gestoomde gerookte makreel’ een vriend van spruitjes is. Top! En bij de kruiden zien we peterselie (ja!) en salie (hebben we ook in de tuin, maar met gerookte makreel …. nou, nee). Enfin, zo ontstond dit recept. En mrs. M vond het lekker, dus mag het op de website.

 

 

 

Plaats een reactie