Lauwwarme salade van spruitjes met makreel

Onze onvolprezen kokende vriendin Edith Dourleijn en haar partner Roy zijn primo 2014 naar de VS vertrokken. Vanuit San Fransisco blogt Edie rustig verder; niet voor pakweg 30 miljoen Nederlands sprekend en -lezenden, maar nu voor 316 miljoen Amerikanen en de rest van de Engels lezende wereld. Zie hier haar recept van spruitjes met ansjovis. In het Engels natuurlijk.

Lauwwarme salade van spruitjes met makreel

Op basis van het onvolprezen en enig echte kookboek Smaakvrienden ontstond deze lauwwarme salade van spruitjes met markeel en rijst, En wat peterselie. Niet te versmaden.

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Dutch cuisine, Nederlands
Voor: 4 Personen
Auteur: Uit de keuken van MergenMetz
Ingredienten
 • 300 gr volkoren/bruine basmati
 • 1 theel kurkuma (in het kookwater van de rijst) (optioneel)
 • 4 st tenen knoflook, fijngehakt
 • 6 st sjalotten, niet tè fijngehakt
 • 400 gr spruitjes, schoongemaakt
 • bosje echte (platte) peterselie, blad fijngesneden
 • 2 st gerookte makrelen (of 4 helften), in redelijke brokken
 • peper uit de molen en zout naar smaak
Bereiding
 1. Kook de rijst in de aangegeven tijd gaar, met een beetje zout en, naar wens, de kurkuma in het kookwater. (Wij hebben rijst die pakweg 45 minuten nodig heeft en koken tien minuten en dan gaat het de hooikist in – tegenwoordig ecostoof.) Uitgekookt? Zet apart.

 2. De knoflook minstens tien minuten tevoren pellen en fijnhakken (lees dit boek).

 3. Kook de spruitjes kort (dikke spruiten met een mesje een kruis in de ‘steel’). Hooguit vijf minuten en dan afgieten.

 4. Verhit de olie in een kasserol (gietijzeren pan) of wok. Bak de sjalot hard, dat mag dus best wel bruinen.

 5. Doe de uitgelekte spruiten erbij en de knoflook.

 6. Omscheppen en eventjes roerbakken. Dan de rijst erdoorheen.

 7. Goed omscheppen en warm laten worden. Doe op dit punt misschien al wat peper erdoorheen. Dan de peterselie – weer omscheppen.

 8. En op het laatst de vis – voorzichtig omscheppen, zodat er nog wat stukken overblijven. De vis is al zout, maar misschien wil je nog wat zout toevoegen.

12 januari 2015
Lauwwarme salade van spruitjes met makreel. Daar heb je weer zoiets. Daarom staat Smaakvrienden altijd open op ons aanrecht. Het is het enig echte kookboek.
Mrs. M gaat sporten vanavond. Ik zei: “Spruitjes?” Zij zei: “Iets met rijst?” Voor die combinatie heb ik geen recept-uit-voorraad. Maar er lag nog wel wat gerookte makreel in de koelkast.
Smaakvrienden zegt dat ‘gestoomde gerookte makreel’ een vriend van spruitjes is. Top! En bij de kruiden zien we peterselie (ja!) en salie (hebben we ook in de tuin, maar met gerookte makreel …. nou, nee). Enfin, zo ontstond dit recept. En mrs. M vond het lekker, dus staat het op de website.

2 gedachten over “Lauwwarme salade van spruitjes met makreel”

 1. Hallo, ik was op zoek naar spruitjesrecepten, ik heb ze nooit lekker gevonden, maar kreeg 1,5 kilo en wilde ze nu toch weer eens proberen. Deze leek me lekker en heb ook even doorgeklikt naar de site van jullie vriendin Edith, maar kreeg toen onderstaande waarschuwing. Misschien kunnen jullie dat aan haar doorgeven.

  Waarschuwing: mogelijk beveiligingsrisico
  Firefox heeft een mogelijk beveiligingsrisico gedetecteerd en is niet doorgegaan naar http://www.edithdourleijn.com. Als u deze website bezoekt, zouden aanvallers gegevens kunnen proberen te stelen, zoals uw wachtwoorden, e-mailadressen of creditcardgegevens.
  Wat kunt u hieraan doen?
  Het probleem ligt zeer waarschijnlijk bij de website, en u kunt niets doen om dit te verhelpen. U kunt wel de beheerder van de website over het probleem informeren.

  Beantwoorden
  • Heel attent, Anita. Dank je wel. De link was naar een oude versie van haar website – vermoed ik – nu is de juiste ingevuld en moet het goed gaan. Bij ons in elk geval wel.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Waardering