Gebakken plakken schapenlever met een kruidige tomaten-uiensaus en een lepel zure room.
Snijd de ui dun op een mandoline in hele ringen. Of met de hand met een scherp keukenmes.
Verhit in een stevige pan een scheutolijfolie en een klein klontje boter. Smoor de uiringen daarin op laag vuur. Het deksel mag op de man. Na circa 8 minuten zijn ze wel gaar.
Gedurende die tijd de lever wassen, droog deppen met keukenpapier en in dunne plakken snijden.
Doe wat bloem in een diep bord. Meng daar peper en zout doorheen. Haal de plakken lever door het bloemmengsel. Laat ze in het bord liggen wachten....
Als de uien zacht zijn, de bouillon erbij, de tomatenpuree, de kruiden, de Worcestersaus en de tomaten (hele tomaten door de vingers kapot knijpen). Breng weer aan de kook en laat het zonder deksel langzaam inkoken tot een dikke(re) saus.
Als de saus dikker begint te worden, in een grote koekenpan een fikse scheut olie en klont boter verhitten. Als dit heet genoeg is, de plakken lever erin doen en de spekjes ertussen. Bak 4 tot 6 minuten, onderwijl een keer keren. De lever moet rosé zijn van binnen, dus niet drooggebakken.
Serveer door op het bord een plak lever te leggen, wat spekjes erbij. Ernaast een fikse schep uienmengsel en een eetlepel sour cream. Meteen opdienen!
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.