Schapenlever met ui

Schapenlever met ui
Voorbereiding
15 min
Kooktijd
30 min
Totaal
45 min
 

Gebakken plakken schapenlever met een kruidige tomaten-uiensaus en een lepel zure room.

Keuken: Italiaans
Voor: 4 Personen
Auteur: van: allrecipes
Ingredienten
  • 450 gram schapenlever of lamslever
  • 2 fikse uien in dunne ringen
  • 1 blikje tomaten (400 gram)
  • 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
  • 4 plakken spek, in kleine stukjes vetrand eraf halen
  • 175-250 ml groentenbouillon
  • ½ eetl tijm (gedroogde)
  • ½ eetl oregano (gedroogde)
  • eetl Worcestersaus
  • roomboter of ghee
  • olijfolie
  • peper uit de molen
  • zout
  • bloem
  • 125 gram sour cream (klein bekertje)
Bereiding
  1. Snijd de ui dun op een mandoline in hele ringen. Of met de hand met een scherp keukenmes.

  2. Verhit in een stevige pan een scheutolijfolie en een klein klontje boter. Smoor de uiringen daarin op laag vuur. Het deksel mag op de man. Na circa 8 minuten zijn ze wel gaar.

  3. Gedurende die tijd de lever wassen, droog deppen met keukenpapier en in dunne plakken snijden.

  4. Doe wat bloem in een diep bord. Meng daar peper en zout doorheen. Haal de plakken lever door het bloemmengsel. Laat ze in het bord liggen wachten….

  5. Als de uien zacht zijn, de bouillon erbij, de tomatenpuree, de kruiden, de Worcestersaus en de tomaten (hele tomaten door de vingers kapot knijpen). Breng weer aan de kook en laat het zonder deksel langzaam inkoken tot een dikke(re) saus.

  6. Als de saus dikker begint te worden, in een grote koekenpan een fikse scheut olie en klont boter verhitten. Als dit heet genoeg is, de plakken lever erin doen en de spekjes ertussen. Bak 4 tot 6 minuten, onderwijl een keer keren. De lever moet rosé zijn van binnen, dus niet drooggebakken.

  7. Serveer door op het bord een plak lever te leggen, wat spekjes erbij. Ernaast een fikse schep uienmengsel en een eetlepel sour cream. Meteen opdienen!

10 februari 2019
Vandaag was de Algemene Ledenvergadering van de Vereniging Het Nederlandse Bonte Bentheimer Landvarken in Nijkerk. Bij de nadronk werden plakjes uitstekend smakende rookworst geserveerd. Mrs. M had er iets te veel van en dus aten we laat. Een paar dagen geleden had ik een zak schapenlevers van zwartblesschapen ontdooit. Er zaten drie levers in. Dus vanavond dit gerecht, morgen wellicht een Engelse pie.

Plaats een reactie

Verschijnt een à twee keer per maand. Met een breed scala aan onderwerpen uit het groenere leven en lekkere recepten.

Kijk in ‘spam’ of ‘reclame’ wanneer u niet binnen een paar minuten een e-mail ontvangt.