Eenvoudig doch zeer voedzaam gerecht uit Nepal, waar het met bamboescheuten wordt gemaakt die in de zuidelijke Himalaya groeien. (Ik gebruikte bamboescheuten uit blik). Hoewel dit gerecht soms als soep wordt beschreven, is het een echt hoofdgerecht dat met rijst wordt gegeten. U kunt er ook knapperig brood en een salade bij geven.
De avond tevoren de bonen in een schaal in ruim water laten weken.
Giet het weekwater van de bonen af. Doe met de dun gesneden bamboescheuten (die al zo in blik zitten) en de aardappelblokjes in een pan, met een liter water. Breng aan de kook en kook zachtjes gedurende 40 minuten.
In een koekenpan doet u de olie en, als die heet is, bakt u de ui een minuut of vijf. Tot het begint te bruinen.
Doe dan de gember en knoflook erbij. Roerbak even.
Vervolgens de tomaat en de kruiden erbij. Goed doorroeren en dan zachtjes laten inkoken opdat het dikker wordt. (Zie opmerkingen)
Als de bonen-aardappel-bamboe gaar zijn, het meeste water afgieten en mengen met de tomatensaus.
Opscheppen en opeten.
1) Één tomaat is o.i. te weinig. We hebben – omdat het winter is en we verse tomaten schuwen – tomaat uit blik genomen. Dat werden er 3 plus wat sap.
2) Jaffrey zegt niet dat de bonen-bamboe-aardappel moet worden afgegoten. Maar persoonlijk vinden we het nogal veel water. Jaffrey schijft dat er na het mengen nog 20 minuten moet worden gekookt. Dat vinden wij onnodig en te lang. Maar dat koken kan wel héél Nepalees zijn.
3) Werkt o.i. ook met andere kleine bonen.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.