Nepalese zwartoogbonen met aardappel en bamboe

Aloo tama bodi

Aloo tama bodi - breed

bron: Easy Curry Vegetarisch van Madhur Jaffrey

180 gr gedroogde zwartoogbonen (een nacht geweekt); 1 blikje dun gesneden bamboescheuten (ca. 225 gr – 140 gr uitlek);  ca. 250 gr aardappel, geschild en in 2×2 cm blokjes; 2 eetl olijf- of arachideolie; 1 ui, gepeld en gesnipperd; 1½ theel gemberwortel, geraspt; 2 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt; 1 tomaat (140 gr), fijngehakt; 1 theel komijnpoeder; ¼ theel kurkumapoeder (geelwortel); beetje chilipoeder, naar smaak; 1 theel zout

Eenvoudig doch zeer voedzaam gerecht uit Nepal, waar het met bamboescheuten wordt gemaakt die in de zuidelijke Himalaya groeien. (Ik gebruikte bamboescheuten uit blik). Hoewel dit gerecht soms als soep wordt beschreven, is het een echt hoofdgerecht dat met rijst wordt gegeten. U kunt er ook knapperig brood en een salade bij geven.

Aloo tama bodi - close upGiet het weekwater van de bonen af. Doe met de dun gesneden bamboescheuten (die al zo in blik zitten) en de aardappelblokjes in een pan, met een liter water. Breng aan de kook en kook zachtjes gedurende 40 minuten.

In een koekenpan doet u de olie en, als die heet is, bakt u de ui een minuut of vijf. Tot het begint te bruinen. Doe dan de gember en knoflook erbij. Roerbak even. Vervolgens de tomaat en de kruiden erbij. Goed doorroeren en dan zachtjes laten inkoken opdat het dikker wordt. (Zie opmerkingen)

Als de bonen-aardappel-bamboe gaar zijn, het meeste water afgieten en mengen met de tomatensaus. Opscheppen en opeten.


Aloo tama bodi - 629 november 2015
Alweer enige tijd ligt het kookboek op het bureau te wachten op een recensie. Ze is een van de beste schrijfsters van vegetarische gerechten.
Door een of ander toeval lag er al een lange tijd een onooglijk zakje met black-eyed peas in de bonenla. Hoe lang? Geen idee. Maar het boek doorbladerend was één en één al snel gemaakt.
Mrs. M vond het een uitstekend maal. Dus huppekee, op de site.


Opmerkingen
1) Één tomaat is o.i. te weinig. We hebben – omdat het winter is en we verse tomaten schuwen – tomaat uit blik genomen. Dat werden er drie plus wat sap.
2) Jaffrey zegt niet dat de bonen-bamboe-aardappel moet worden afgegoten. Maar persoonlijk vinden we het nogal veel water. Jaffrey schijft dat er na het mengen nog 20 minuten moet worden gekookt. Dat vinden wij onnodig en te lang. Maar dat koken kan wel héél Nepalees zijn.
3) Werkt o.i. ook met andere kleine bonen.

Plaats een reactie