
Als de vogels vinden dat ze rijp zijn, moet je ze snel plukken. Twee smakelijke jamrecepten van de appel- of aroniabes of gewoon aronia.
Schoon de bessen, d.w.z. ontdoe ze van steeltjes en was ze een paar maal.
Doe de bessen en het water in een pan en breng het langzaam aan de kook. Aronia heeft ietwat taaie schillen en relatief weinig sap – of andersom: relatief veel vaste stof.
Kook tien tot vijftien minuten. het blijken allemaal nog hele bessen te zijn. Wij zetten kort de staafmixer er op.
Mix in een kom de ahornsiroop, citroensap en gember en eventueel wat marmello.
oe dit met de citroenrasp bij de bessenmassa en roer en kook nog even door. Breng op smaak met evt nog wat siroop.
Vis een pot uit de pan en vis het bijbeorende deksel er ook uit, vul de pot, draai het deksel er op en klaar. Zet omgekeerd (dus op het deksel) weg. Volgende pot.
Na een kwartier of langer, de potten rechtop zetten.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.