Jam van aronia- of appelbes

bron: aronia berry tips

600 gr aroniabessen; 120 ml water; 200 ml ahornsiroop; stukje gember (naar smaak), fijn geraspt; sap en rasp van 1 citroen; optioneel: ½ zakje marmello

Men zegt dat aroniabessen voldoende pectine van zichzelf hebben, dus dat er geen geleermiddel nodig is. Het hangt er maar van af hoe “stijf” u de jam wilt hebben. Met een half zakje marmello blijft het nog steeds mooi vloeiend.

Schoon de bessen, d.w.z. ontdoe ze van steeltjes en was ze een paar maal.

We brengen een grote pan met water aan de kook en doen daar de lege potten en deksels in. Zo steriliseren wij en dat werkt. Vissen telkens een pot uit het water, doen subiet de kokende jammassa erin, vissen een deksel uit het kokende water en draaien dat op de pot. Vervolgens keren we de pot met inhoud om, zodat het op het deksel staat. Want mocht er nog in de lucht, in de tussentijd iets onwelgevalligs tussen top van de jam en het deksel zijn geraakt, dan wordt dit ook geneutraliseerd. (Na een kwartier gewoon rechtop zetten.)

Doe de bessen en het water in een pan en breng het langzaam aan de kook. Aronia heeft ietwat taaie schillen en relatief weinig sap – of andersom: relatief veel vaste stof. Kook tien tot vijftien minuten. het blijken dat allemaal nog hele bessen te zijn. Wij zetten kort de staafmixer er op.

Mix in een kom de ahornsiroop, citroensap en gember en eventueel wat marmello. Doe dit met de citroenrasp bij de bessenmassa en roer en kook nog even door. Breng op smaak met evt nog wat siroop.

Vul de potten. Het deksel er op en klaar.

30 juli 2016
Alweer vier dagen geleden hebben we de bessen geoogst. De vogels die ervan begonnen te eten waren het signaal en dan moet je echt geen dag langer wachten.
De bessen zelf zijn stevig en kunnen, in tegenstelling tot aalbessen en dergelijke, gerust een paar dagen staan.
Deze jam heeft een frisse, herkenbare gember”touch”. Mrs. M, die niet bepaald als gemberliefhebster bekend staat vond het (gelukkig) ook erg lekker.

Opmerking

Ahornsiroop is esdoornsiroop. Lees dit op Wikipedia. De oorsprong van het recept is Canadees of Amerikaans, in elk geval: daar waar ze veel van deze siroop gebruiken. Maar het is ook in Nederland goed te krijgen.

Ander recept

850 gr aroniabessen; 500 ml appeldiksap; sap van 1 à 2 citroenen; scheutje water; kaneelstokje; 5-6-7 kruidnagelen; 1 zakje marmello nr 1

Gebruik een staafmixer of keukenmachine: blend de aroniabessen, kruidnagels, citroensap en het diksap en een beetje water tot een behoorlijk glad geheel. Het blijft een beetje kruimelig.
Kook het op met het kaneelstokje en kook een tijdje door.
Meng volgens de gebruiksaanwijzing de marmello erdoorheen. Als het klontert, dan even met de staafmixer werken (kaneelstok eruit halen).

Oorspronkelijk was dit recept met 400 gram zure appelen, als granny smith en zo’n 550 gram suiker. Als de aronia’s geplukt worden (midden juli) zijn er nog lang geen appels. Dus appeldiksap en citroensap. Appeldiksap kent zo’n 80% suiker, dus effectief 400 gram suiker in dit recept.

Plaats een reactie