Snel te maken en lekker pastagerecht met cime di rapa, wangspek en geraspte Parmezaanse kaas. Smullen!
Begin met de knoflook schoon te maken en fijn te hakken. Zet apart. Want pas na 10 minuten treedt de heilzame werking van knoflook op – als je het meteen in de hitte doet, worden de enzymen die er in zitten subiet om zeep geholpen en kunnen ze hun nuttige werk niet doen.
De cime di rapa schoonmaken; als er nog wortels aan zitten, die er afsnijden. Eventueel dunne toppen en dikkere stelen scheiden. Niet weggooien. Verder niets dan wassen.
Breng een pan water aan de kook. De dikke stelen eerst in het kookwater brengen. Kook de cime di rapa kort, d.w.z. een minuut of vijf. (De stukken dikke steel dus wat langer.)
Schep de cime di rapa uit het kookwater (dat gebruiken we voor de pasta) en breng over in een bak koud water, om doorgaren te voorkomen. Af laten koelen en in een vergiet uit laten lekken. Hak daarna grof.
Kook de pasta.
Neem een stevige ruime pan, en bak in wat olijfolie de spekjes uit. (Zie opmerking 1) Doe er de knoflook bij.
Doe de cime di rapa erbij. Schep wat om en houd warm.
In een andere pan bak je de broodkruim in wat olijfolie (let op: wordt snel bruin).
Uiteindelijk doe je alles bij elkaar en schept het goed om. Doe op de borden en bestrooi met Parmezaanse kaas.
1) Onze guanciale is erg vet, we hebben dit dus uitgebakken en het vet afgegoten. We zijn verder gegaan met wat olijfolie als 'vet'.
2) Lijkt heel erg op cime di rapa met pasta.
3) Het originele recept spreekt van 'harde ricotta' in plaats van Parmezaanse kaas. En noemt als vervanger pecorino. Zal ongetwijfeld ook lekker zijn.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.