Orecchiette met cime di rapa

bron: La Cucina Italiana, februari 2011 – en dan wat aangepast
Orecchiette met cime di rapa - breed

500 gr cime di rapa; 2 tenen knoflook, ontveld en fijngehakt; 400 gr orecchiette (oortjesschelpenpasta); 100 gr guanciale of pancetta (in kleine stukjes) of gewoon kleine spekjes; 40 gr droog broodkruim; parmezaanse kaas, grof geraspt; olijfolie; zout

Begin met de knoflook schoon te maken en fijn te hakken. Zet apart. Want pas na 10 minuten treedt de heilzame werking van knoflook op – als u het meteen in de hitte doet, worden de enzymen die er in zitten subiet om zeep geholpen en kunnen ze hun nuttige werk niet doen.

De cime di rapa schoonmaken; als er nog wortels aan zitten, die er afsnijden. Verder niets dan wassen.
Breng een pan water aan de kook. Als er hele dikke stelen bij zitten, die er afsnijden en eerst in het kookwater brengen. Kook de cime di rapa kort, d.w.z. een minuut of vijf. (De stukken dikke steel dus wat langer.)

Orecchiette met cime di rapa 5Schep de cime di rapa uit het kookwater (dat gebruiken we voor de pasta) en breng over in een bak koud water, om doorgaren te voorkomen. Af laten koelen en in een vergiet uit laten lekken. Hak daarna grof.

Kook de pasta. En neem een stevige ruime pan, en bak in wat olijfolie de spekjes uit. (Zie opmerking 1) Doe er de knoflook bij. Doe de cime di rapa erbij. Schep wat om en houd warm. In een andere pan bakt u de broodkruim in wat olijfolie (let op: wordt snel bruin).

Uiteindelijk doet u alles bij elkaar en schept goed om. Doe op de borden en bestrooi met Parmezaanse kaas.

28 april 2014
We verbouwen elk jaar cime di rapa voor Ristorante Adriano. (Voor u gaat denken: “Die draaien productie!” Nee hoor, het is om niet, zonder vergoeding of tegenprestatie van Gea en Adriano. Dan hebben wij ook geen verplichting. Want….) Maar nu is hij op maandag en dinsdag gesloten en de bloemhoofdjes hebben zich al door het mooie weer gevormd. Helaas moeten we het zelf opeten. Sorry Adriano.
Guanciale (wangspek) staat in dit recept. En laat ik dat toevallig nog in huis hebben: lees dit.

23 mei 2015
En nu een maand later dan vorig jaar. Of beter: in 2014 liep alles een maand voor. Nu dus normale tijd. Weer gemaakt, Mirte, Hans en Ella waren er en ook Kwinten en Gabi.
Ik heb Adriano de 21 gemaild en gevraagd wanneer hij het wilde hebben. Geen antwoord gehad, dus nu moeten we het als een speer zelf opeten. Morgen weer. En daarna ook. En wat weggeven aan onze imker Saskia en anderen. Een beetje houden we voor zaadwinning.

Opmerkingen
1) Onze guanciale is erg vet, we hebben dit dus uitgebakken en het vet afgegoten. We zijn verder gegaan met wat olijfolie als ‘vet’.
2) Lijkt heel erg op cime di rapa met pasta.
3) Het originele recept spreekt van ‘harde ricotta’ in plaats van Parmezaanse kaas. En noemt als vervanger pecorino. Zal ongetwijfeld ook lekker zijn.

 

Plaats een reactie