Goddelijk ovenschoteltje met orzo (kleine pasta) en palmkool (cavolo nero) of boerenkool en kaas. Betrekkelijk simpel te maken en ziet er ook nog mooi uit. Goed voor een koude winterdag.
Verwarm de oven voor op 180 ℃
Kook de pasta beetgaar, afgieten en in een wat ruimere kom wegzetten. Doe er een scheutje olijfolie door om plakken te voorkomen.
Trek het blad van de dikke nerf van de cavolo nero. Was het goed.
Blancheer het gedurende een paar minuten in kokend water, zodat het beetgaar is. Overhevelen in een bak koud water om snel terug te koelen. Afgieten, uit laten lekken.
En wat later: uitknijpen en drogen tussen een schone theedoek. Het is belangrijk dat de kool niet (te) nat is.
Scheur de bladeren in korte stukken van pakweg 5 – 8 cm. En doe het in de kom bij de orzo.
Doe de double cream in een pannetje en verwarm het. Meng de 100 gram kaas erdoor. Wat peper erbij. Breng het aan de kook, roer het even goed door en vuur uit.
Meng deze kaassaus met de orzo en kool.
Schep over in lage ovenschaaltjes.
Meng de geraspte Parmezaan met het paneermeel en strooi dat dunnetjes over de schaaltjes. Leg er een paar vlokjes roomboter op.
Schuif in de hete oven en haal het er na 20-25 minuten weer uit als de bovenkant mooi bruin is. Serveer!
1) Boerenkool mag i.p.v. palmkool. Het zijn nauw verwanten
2) In het originele recept gebruikt Slater gerookte cheddar als kaas voor de saus. Dus rookkaas mag ook. Wij hebben het niet gedaan.
3) Double cream kan in dit geval door slagroom worden vervangen. Maar double cream is 50% vet, slagroom pakweg 35%. Dus vaak wordt nog wat mascarpone bij de slagroom gevoegd als vervanger.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.