Aubergine pilaf is blokjes aubergine, rijst, wat tomaten, rozijnen en wat pijnboompitten. Een Turks gerecht uit het boek Arabesque van Claudia Roden. Heerlijk lauw, nog lekkerder koud.
Leg de aubergineblokjes op bakpapier op een bakplaat/-blik. Strooi er zout over en zodanig olijfolie dat als de blokjes gekeerd worden ze helemaal onder de olie zitten. Zet de oven op zijn heetst.
Bak de aubergineblokjes plm 20 minuten of beter: tot ze gaar zijn: zacht en licht gebruind.
Neem een ruime, stevige pan. Fruit de ui in twee eetlepels olijfolie tot ze zacht en lichtjes bruin zijn.
Doe de pijnboompitten erbij en als deze beginnen te kleuren ook de rijst. Deze coaten in olie en dan de tomaten en suiker erbij doen. Laat een minuut of vijf sudderen.
Doe de krenten of rozijnen erbij en halve liter water. Peper, zout, kaneel en piment erdoor roeren.
Deksel op de pan en op laag vuur koken, tot het vocht door de rijst is opgenomen. Regelmatig omscheppen, want anders koekt het aan de bodem van de pan. Afhankelijk van de rijstsoort, duurt dit misschien wel 20 minuten.
Als het te vochtig blijft het deksel er (deels) afnemen en wat in laten koken.
Vuur uit
Op het laatst nog 4 of 5 eetlepels olijfolie en de gehakte dille erdoor doen. Schep voorzichtig de aubergineblokjes erdoor en serveer koud.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.